28 May 2010

100528 Hoornseplas[#1476] In het volste vertrouwen dat de opzet en uitvoering van deze multi tot de categorie degelijk & foutloos zou behoren ging ik vanochtend op pad om m'n splinternieuwe Oregon van z'n allereerste multicache te laten genieten.
Altijd even spannend zo'n nieuw apparaat, zeker als het een duizelingwekkend aantal opties kent en ik qua bestudering van de handleiding nog niet verder was gekomen dan hoe de batterijen aangebracht dienden te worden.

Wat ik vooraf wél goed had bestudeerd was de cachepagina en dan met name het uitgebreide achtergrondverhaal bij deze memorial cache; dat kon ik onderweg naar het beginpunt allemaal even goed tot me laten doordringen. De genoemde Frits Kuiper heb ik vroeger nog wel gekend. Ook op het starpunt gingen m'n gedachten meteen terug naar vroeger, want ook de uitbater (Dubois) van dit etablissement heb ik gekend en in de jaren '80 huurde ik hier wel 'es een roeibootje om op de plassen wat te vissen en - vooral - van de omgeving en het zonnetje te genieten.

Om 9.30 uur stapte ik op de fiets en begon ik aan een route die me onderweg ook met veel herinneringen confronteerde, maar daar zal ik de lezer verder niet mee vervelen. De route is zonder meer prachtig en dat werd uiteraard nogal versterkt door een vrolijk schijnend zonnetje waardoor de toch al zo mooie wereld hier beslist extra glans kreeg. Het parcours zit erg goed in elkaar, de duidelijke tussenpunten zijn met zorg gekozen zodat je nooit bang hoeft te zijn om te verdwalen. Alle opdrachten zijn zeer duidelijk en leiden nergens tot misverstanden of mogelijke dubbele interpretaties. Klasse! Dit soort multi's waarbij echt alles klopt als een bus zouden velen tot voorbeeld mogen dienen. De ergernisfactor was dan ook nul komma nul zodat alle aandacht uit kon gaan naar de prachtige en zeer afwisselende omgeving.

Onderweg heb ik wat leuke gesprekken met enkele Pieterpadders gevoerd en met de sluiswachter heb ik zeker wel een half uur staan kletsen: zijn vader bleek m'n oude overbuurman te zijn en z'n broer woont bij me in het dorp op een steenworp afstand van m'n voordeur vandaan. Het is soms verbazingwekkend hoe klein de wereld is. Na een hartelijk afscheid van de sluiswachter ging ik op weg naar de eindcache en ook die lag precies waar het berekende waypoint 'm beloofde. De Oregon had z'n werk goed gedaan vandaag en terwijl ik terug naar de auto fietste bleek 'ie tijdens een ineens neervallende stortbui ook qua waterdichtheid dik in orde te zijn.

Ronkende motoren boven m'n hoofd trokken m'n blik richting hemel en ik zag een tweemotorig toestelletje dat zich boven de crashlocatie opmaakte voor een landingsmanoevre op luchthaven Eelde, vermoedelijk onwetend van het drama dat zich hier op 18 augustus 1941 had afgespeeld. Om 11.30 uur arriveerde ik weer op de parkeerplaats.
Deze multi is een aanrader van formaat voor iedereen die van een mooie wandeling of korte fietstocht houdt en is geschikt voor zowel de beginnende als de wat meer ervaren geocacher. Ik zeg: doen!

Dank&dag,
Vagebond