29 May 2010

100529 Tolheksbos en De Kiekenberg


[#1477] Aangezien DTS verleden week helemaal in Toscane mijn allereerste - inmiddels gearchiveerde - cache heeft weten te vinden, werd het hoog tijd voor een tegenbezoekje en daarvoor koos ik vanochtend deze Kiekenberg & Tolheks uit.

Die stond overigens al veel langer op m'n verlanglijstje, maar ik cachte al ruim 8 jaar met een gps zonder projectiemogelijkheid en dat maakte deze route voor mij tot dusverre onmogelijk. Maar sinds enkele dagen heeft Vagebond nu de beschikking over een kekke Oregon en dus werd het hoog tijd om af te reizen naar deze schitterende locatie alwaar ik rond 8.30 uur arriveerde.
De parkeerplaats bleek een oude bekende en dat gold ook voor het nabijgelegen informatiebord.

Op een paar miljoen rupsen en twee konijnen na was het gebied op dit tijdstip nog compleet uitgestorven, maar het zonnetje deed al flink zijn best en vol vertrouwen toog ik op pad. Het gebied is zonder meer prachtig en bleek stukken groter en vele malen afwisselender dan ik van tevoren had ingeschat. Tijdens de route kom je dan ook beslist ogen tekort zodat m'n camera overuren maakte met het vastleggen van allerlei fraais.

Aan alles is te merken dat deze fraaie multi is opgezet door een zeer ervaren geocacher want het zit allemaal uitstekend in elkaar. De duidelijke opdrachten en de prettige redactie van de vragen leiden nergens tot verwarring zodat je onderweg optimaal kunt genieten van alles om je heen. De afstanden tussen de verschillende waypoints zijn prettig gekozen en dat geldt ook voor de locatie van de opdrachten. Dit soort multi's is de reden dat ik ooit met geocaching ben begonnen en deze route is meteen een aanrader van formaat voor iedereen die van een lekkere boswandeling met onderweg een paar leuke, afwisselende opdrachten houdt.

Ging er nog wat mis? Ja natuurlijk, Vagebond en een route in éénmaal foutloos uitlopen zijn twee totaal verschillende dingen; structureel ga ik vrijwel altijd wel ergens de fout en/of de mist in. Vandaag liefst tweemaal; de eerste keer was bij de projectie; dat ging me nog niet goed af (ik had natuurlijk ook van tevoren eerst even moeten oefenen) en ik kwam uit op een plek waar Henk echt nog nooit zijn vriendin de liefde heeft verklaard. Door logisch na te denken vond ik uiteindelijk het bankje met de liefdesverklaring van Henk zo'n 400 meter (!) een andere kant op.

De tweede misser was een kwestie van overmacht: bij WP10 moest ik vanaf grote afstand ergens de ramen van een woning tellen maar een boer had zijn gigantische landbouwmachine én een joekel van een giertank precies voor het huis geparkeerd zodat alleen het puntje van het dak nog zichtbaar was. Het heeft me nogal wat tijd gekost om bij die woning te komen en het goede antwoord te kunnen noteren. Daarna weer helemaal terug geploeterd naar het bankje bij het uitgangspunt, even uitblazen met een sigaretje en jawel hoor: op dat moment werden de voertuigen verplaatst en had ik vrij zicht op de ramen... Ik schoot er hardop van in de lach.

Het laatste stukje van de route bleek een makkie en even later stond ik oog in oog met een lief beestje en lag de cache voor het grijpen. Bedolven onder de rupsen arriveerde ik even na twaalven weer bij de parkeerplaats alwaar ik, op een bankje in het zonnetje, nog een uur lang geprobeerd heb om een goed coördinaat voor GC18NZP op m'n gps tevoorschijn te toveren. Dat lukte aardig (dacht ik) en ik wandelde vol vertrouwen de ruim 800 meter naar het punt dat ik had berekend. Ter plaatse trof ik precies hetzelfde lieve beestje aan als bij de cache en in gedachten jubelde ik al, maar dit bleek een echte, levende te zijn en van een cache was op deze locatie helaas geen sprake. Die berekening doe ik in Mapsource dus nog wel 'es dunnetjes over. DTS: hartstikke bedankt voor deze weergaloos mooie multi die vele cacheleggers zou behoren te inspireren en tot voorbeeld zou mogen dienen. Een absolute aanrader!

Dank&dag,
Vagebond