17 June 2010

100617 Exloo, Borger en Zuidlaren


[#1535] 10:00 Dit bleek voor mij een zeer bekende locatie, ik heb hier vroeger (2005 en 2006) meerdere malen gegeten. Ik herinner me nog allerlei bordjes met spreuken die overal in het restaurant aan de wand hingen. Het spreekt voor zich dat ik ook de aflevering van het televisieprogramma 'Herman Helpt' in 2006 met veel interesse heb gevolgd; hierin realiseerde de bekende sigarenrokende kok Herman den Blijker hier een ware metamofose.

De administratie werd grondig onder handen genomen, het personeel (en de uitbater...) grondig getraind en het restaurant werd omgetoverd tot een speciaalzaak: een Kippenrestaurant. Leuk om hier nog 'es terug te zijn, al was de boel vanochtend natuurlijk nog gesloten. De bijzonder leuk verstopte cache had ik snel gevonden en ik zag dat De Trije Susters me net een uurtje voor was geweest. Erg jammer, hoop namelijk al heel lang op een spontane ontmoeting en nu was ik dus een uur te laat. Hoewel ik eigenlijk vind dat DTS een uur te vroeg was, maar da's iets voor een kniesoor. Het nagelnieuwe logboekje bleek gelukkig kurkdroog. Ik heb het hekje weer netjes terug gehangen en ben nog enkele andere caches in de buurt gaan doen in de hoop DTS alsnog ergens te treffen. Die hoop bleek vandaag helaas ijdel maar dat moment komt vanzelf een keer. Rolling Kaatje: zeer bedankt voor deze originele cache!


[#1536] 10.45 Zul je altijd zien: dacht ik vanochtend eindelijk deze bijzondere cachewandeling te gaan maken, gaf m'n iPod de geest. Echt helemaal kaduuk en 60 GB muziek weg. Gelukkig schoot me nog te binnen dat m'n vorige Garmin Nüvi ook mp3's kon afspelen. Die lag al ruim een jaar in een doos met weg te gooien (in te leveren) elektronica dus daar heb ik snel het stof even afgeblazen. O wonder: de accu bleek nog helemaal volgeladen. Amazing. MP3'tje erop en vol verwachting naar de start.

Om eerlijk te zijn vond ik het best spannend; had het geluidsfragment nog niet beluisterd en dus geen flauw idee van wat me te wachten stond. Met de Nüvi in de hand werd ik, onder begeleiding van vogelgeluiden en New Age muziek in een rustig tempo door het bos geleid. De aanwijzingen waren even duidelijk als de herkenningspunten en ik genoot me een slag in de rondte zo leuk vond ik het. Veel te snel was het einde van de route alweer aangebroken en wederom dankzij de duidelijke aanwijzingen vond ik de cache binnen twee tellen. Echt superleuk en hartstikke origineel dit; het verdient beslist navolging. Wat het ook zeker verdient is de originaliteitsprijs in de vorm van een een Geo d'Or en die is onderweg.op de foto hierboven staat het massagraf

Vlak voor de bevrijding, in april 1945, is in de bossen bij Ees door de Duitsers een massagraf gegraven van 25 bij 3 meter. Een tweede graf was uitgezet, maar is niet meer uitgegraven. De bedoeling was om mensen uit het verzet uit Borger en omstreken hier te fusilleren en te begraven.

Gelukkig is het niet zover gekomen. In de nacht vóór de bevrijding zijn bij Gasselte Franse parachutisten geland. Hier waren lokale verzetsstrijders bij. Daar is toen een Duitse motorordonnans voorbij gekomen, die op weg was van Assen naar Borger. Deze Duitser is daar aangehouden en gedood. Hij had een lijst bij zich met namen van mensen die geëxecuteerd moesten worden. [bron: geocaching.com]

[#1537] 12:30 De Boswachterij Exloo was nog vrijwel uitgestorven toen ik vanochtend om even na elven de parkeerplaats opdraaide. Ik ben een groot liefhebber van multi's én van memorial caches dus vanwege deze combinatie waren de verwachtingen hoog gespannen. Niet ten onrechte, zo bleek gaandeweg de route. Ik heb vrij lang en heel bewust uitgebreid stilgestaan bij 'de kuil' en in die doodse stilte met alleen wat vogelgekwetter op de achtergrond gaat er dan eigenlijk best flink wat door je heen. Juist dit punt maakte deze multi voor mij extra waardevol.

De wandeling was een zeer aangename, al hield ik m'n hart vast toen bleek dat ik bij 'het telefoonnummer' een miswijzing van maar liefst 28 meter had. M'n zorg bleek onterecht want tijdens de rest van de route zou blijken dat zowel alle waypoints als de cache zeer nauwkeurig zijn ingemeten en zich allemaal op het nulpunt bevinden. Daarom begrijp ik de eerdere opmerkingen over de problemen bij WP4 ook niet zo goed: de pijl van je gps wijst je precies naar het cijfer dat je zoekt. Dat je 'm daar misschien niet verwacht is een ander verhaal, maar wie zijn gps vertrouwt komt tijdens deze cachewandeling nergens in de problemen, ook bij WP4 niet.

Hoewel er onderweg soms enig rekenwerk dient te worden verricht is de cachelegger zich gelukkig niet aan allerlei ingewikkeld berekeningen te buiten gegaan en zijn de sommetjes eenvoudig op te lossen. Prima gedaan. Vlak voordat ik de cache bereikte waren m'n batterijen leeg; door goed rond te kijken heb ik nog wel even geprobeerd om de cache te lokaliseren maar toen dat niet eenvoudig bleek en de muggen nogal dorstig heb ik verse batterijen gepakt en wees m'n pijl de cache vrijwel meteen aan. De box mag wel 'es door een echt waterdicht exemplaar worden vervangen want de inhoud is nu nogal klam. Verder valt er helemaal niets te mopperen en ik heb genoten van deze cache. Aanrader!
[#1538] 13:00 Vrijwel onder het toeziend oog van een hele tros zonnebadende politieagenten - of was het *kuch* werkoverleg? - arriveerde ik vandaag andermaal op deze locatie om naar die dekselse micro te zoeken. Dat 'andermaal' staat er niet zomaar want ik was hier al tweemaal eerder tevergeefs aan het zoeken geweest. Kreeg en punthoofd van dat rotding! Maar zoals zo vaak blijkt driemaal scheepsrecht te zijn en kon ik me vanmiddag wel voor m'n hoofd slaan dat ik de fraaie koker tijdens die eerdere pogingen niet had ontdekt. Want inderdaad: het is zo ontzettend logisch...
Daarna heb ik mezelf in Zeegse op een zonovergoten terrasje op ijskoud bier en een heerlijke uitsmijter getrakteerd. En da's natuurlijk ook logisch.

Dank&dag,
Vagebond